Spellmann på dromen

av Mary Barthelemy
Forlag:Sollia Forlag
Format:Innbundet
Språk:Bokmål
Utgitt:2017
Antall sider:128
Vekt:900
Kategori:Historie og samfunn

Beskrivelse av boken

"Fant-Karl" er opphavet til mange spellmannshistorier i Norge, og har gitt navn til flere feleslåtter. Hvem var egentlig Fant-Karl?
Mary Barthelemy (f. 1947) har gjennom en årrekke arbeidet med å identifisere tateren og spellmannen "Fant-Karl". Barthelemy har funnet fram til et imponerende tilfang av kilder om denne personen, som viser seg å være identisk med tateren Karl Johansen Rosenborg.
Barthelemy har også studert kilder som forteller om romanifolkets levesett i Rosenbergs samtid. Ikke minst gir pass og passprotokoller et innblikk i de reisendes møte med det offentlige storsamfunnet.
Barthelemy og Rosenberg tar oss med på reiser gjennom Sør-Norge og Sverige, og vi møter spellmenn, fogder og taterfamilier underveis. Ved å sette sammen "puslespillbiter" som noter til feleslåtter, historier, opplysninger fra kirkebøker og passprotokoller, skjønner vi at dette er reiser som faktisk har funnet sted. Boka tar utgangspunkt i Mary Barthelemys masteroppgave Fant-Karl. En vandring i tradisjon og historie etter spor av en elektriserende taterspellmann (Høgskolen i Telemark 2006)

Kjøp boken fra en av våre bokhandlere