Skatter fra skoleloftet

av Knut Ståle Hauge
Forlag:Oplandske bokforlag
Format:Innbundet
Språk:Bokmål
Utgitt:2015
Antall sider:228
Vekt:700
Kategori:Lokallitteratur
Nøkkelord: Historie , Skolehistorie
Område: Moss (Østfold) , Hamar (Hedmark) , Ringsaker (Hedmark) , Lillehammer (Oppland) , Gjøvik (Oppland) , Holmestrand (Vestfold) , Kviteseid (Telemark) , Tromsø (Troms)

Beskrivelse av boken

Hva skjuler seg på norske skoleloft?
Hva forteller det vi finner der, om norsk skole?
Knut Ståle Hauge har arbeidet med lærerutdanning ved Høgskolen i Hedmark i over 40 år, og en av hans hovedinteresser har vært alle sporene av norsk skole som skjuler seg i gamle bygninger, i de gamle klasserommene og på loftene. Dette løfter han fram i boka Skatter fra skoleloftet.

I Skatter fra skoleloftet forteller Hauge skriver om lærerfrakkene og de gamle pultene, trafikkopplæringen og leker i friminuttet. Han ser på utviklingen av teknologiske hjelpemidler i skolen, fra stumfilmapparatet, balloptikonet og episkopet fram til videospilleren og de første datamaskinene på 1980-tallet.

I fagene henter han fram den første leseboka, plansjene, de utstoppa fuglene og ikke minst hjelpemidlene i naturfag med slangen i glasset, dampmaskinen og De magdeburgske kalvkuler.

Mye kan man nikke gjenkjennende til, men det er også ukjente skatter å forbauses over. Som at skolen i sin tid har hatt nyttige hjelpemiddel som fektegeværet, salmodikonet og gaven fra kong Karl IV.

Dette er ei bok for de som har skoleminner fra mange år tilbake, men det er også ei bok for alle som vil forstå noe av utviklingen som har vært i norsk skole, og som vil undre seg over hva som skjer videre! Og ikke minst er det ei bok for barn og unge i dag når de nysgjerrig spør: Hvordan var det før?

Velkommen til skoleloftet!

Kjøp boken fra en av våre bokhandlere