Luftige topper; 50 spennende turer uten tau

av Øyvind Bergkvam
Forlag:Vigmostad Bjørke
Format:Innbundet
Utgitt:2010
Antall sider:220
Vekt:2000
Kategori:Natur og friluft
Nøkkelord: fottur , topptur , fjelltopp
Område: Åsnes (Hedmark) , Rendalen (Hedmark) , Tydal (Sør-Trøndelag)

Beskrivelse av boken

Toppturer er for alle som går fjellturer, men det er lurt å velge ut fjelltopper som passer ditt nivå. Det er ikke om å gjøre å komme seg opp på de aller høyeste og vanskeligste. Det kan være utfordrende nok å starte med enkle topper som har lett atkomst og uten for bratt terreng, hvis du er fersk toppturvandrer. Øyvind Bergkvam er en ekte fjellgeit, og du kan dra nytte av hans lange erfaring gjennom boka Luftige topper.

50 topper
Hvilke fjell skal du bestige? Boka gir strukturert og inspirerende informasjon om 50 topper i Norge fordelt på 14 fylker. Her er topper spredd over hele landet fra Finnmark til Rogaland og Akershus, og de varierer i tilgjengelighet og høyde fra 342 til 2369 meter over havet. Bergkvam tar for seg de nordlige toppene først, og viser vei opp på blant andre Øksfjordjøkelen (1204 moh.), De syv søstr (910-1072 moh.) og Trollvasstinden (1238 moh.). Østfjordjøkelen er Norges 9. største fastlandsisbre og ligger i havgapet mellom Troms og Finnmark. Det høyeste punktet på breen er 1204 moh. og synes kun som en svak forhøyning. Fire kilometer øst på breen stikker en fjelltopp opp gjennom breisen, og denne nunataken er faktisk Finnmarks høyeste topp (1175 moh.). Øksfjordjøkelen er et utmerket turmål på ski, og du kan gå på ski fra havnivå og til topps i midnattssol i juni. Fantastisk og eksklusivt, mener forfatteren.

Kjente og "ukjente" topper
Bergkvam har valgt ut fjell av ulik beskaffenhet. Du finner ikke bare de mest kjente, som for eksempel Gaustadtoppen (1883 moh.) i Telemark, men også en del du kanskje ikke hadde tenkt ville være mål for «tinderangling». I Sunnmørsalpene har han for eksempel valgt ut Slogen (1564 moh.), Hornindalsrokken (1526 moh.) og Mohns topp (1340 moh.). Blant topper i Jotunheimen kan du lese om Knutshøe (1517 moh.) og Store Hellestugutinden (2345 moh.). I Vestfold finner du Berganvarden på 456 moh. Den er Larviks høyeste topp og må angripes fra riktig side da bratte skrenter og blankskurte stup gjør turen til en utfordring. Kommer du til topps har du imidlertid flott utsikt. Forfatteren foreslår rutevalgene for alle de 50 toppene, og forteller også hvor du ikke bør gå på grunn av vanskelig terreng. Du får vite hvordan du lettest kommer til startpunktet, omtrentlig tidsforbruk og om det er mulighet for overnatting underveis.

Toppturer for alle
Forfatteren skriver at han har reist rundt til alle landets fjellområder, og det som driver ham er først og fremst opplevelsen av å være på tur, kjenne at man behersker utfordringene underveis og den gode følelsen av mestring når man kommer fram til målet. Han liker å dele sine opplevelser med andre og er en god fotograf. Det får du glede av når du blar i boka. Dette er en herlig bok for deg som planlegger å komme deg opp i høyden. Her er nok å hente av fristelser! Ref. Bente Einan Eriksen

Kjøp boken fra en av våre bokhandlere